Beste lezer,

De omgevingswet, BAG-WOZ koppeling binnen de gemeente, herstructurering van vakantieparken of de samenhangende objectenregistratie. Een aantal termen waar nog steeds veel onduidelijkheid over heerst. In deze nieuwsbrief geven wij je meer informatie en handvatten wat jouw gemeente alvast kan doen ter voorbereiding. Het zijn tenslotte onderwerpen waar we met z’n allen mee te maken hebben.

Vakantieparken
Doordat vakantieparken tot de private sector behoren hebben ze vaak geen beleidsthema waar lokale overheden zich mee bezig houden. De terreinen en objecten zijn in handen van ondernemers en particuliere eigenaren voor recreatief gebruik. Maar alles wat er gebeurt op de vakantieparken raakt in toenemende mate de taken van gemeenten en samenwerkende partners.

Om beter zicht op parken te ontwikkelen, worden gemeenten ondersteund om adresseerbare verblijfsobjecten en standplaatsen voor recreatieve doeleinden van een adres te voorzien en te registreren in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Het kan zijn dat je binnenkort als gemeente hierover geïnformeerd wordt. Lees alvast het actieplan van de Tweede Kamer om goed voorbereid te zijn. Tot nu toe is er nog veel onduidelijk over hoe gemeenten dit moeten gaan aanpakken. Wij houden dit voor jullie in de gaten. Als er meer over bekend wordt gemaakt laten wij het weten.

BAG-WOZ koppeling
Doordat de BAG en de WOZ de oppervlaktes van de woningen gelijk gehouden moeten worden aan elkaar wordt het duidelijk dat bij veel gemeenten de processen ook beter op elkaar afgestemd moeten worden. We hebben dit jaar al enkele gemeenten geholpen om de BAG en WOZ processen te laten versmelten om zo dubbel werk te voorkomen. Hebben jullie interesse om een efficiëntieslag te slaan tussen de BAG en WOZ afdeling? (denk aan de afstemming van gebruiksoppervlaktes) Laten we dan in gesprek gaan en kijken wat bij jouw gemeente en afdelingen past.

Omgevingswet
Er is al veel gesproken over de omgevingswet. Op de planning staat dat de nieuwe wet per 1 januari 2023 in gaat.

Voor een BAG beheerder is het heel interessant om op de hoogte te zijn van wat de omgevingswet inhoudt en wat voor jouw gemeente vergunningsvrij in de technische en ruimtelijke zin zal zijn. En wat de bijbehorende indieningsvereiste van een vergunningsaanvraag zal zijn zodat jij als BAG beheerder je werk kan blijven doen.

Wil je hier meer over weten of weet je niet wat we hiermee bedoelen? Klik dan hier en download de factsheet van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Denk je na het lezen van de factsheet ‘’dit is interessant, hier wil ik nog meer over weten.’’ Laat het ons weten via dit aanmeldformulier. Bij voldoende interesse organiseren wij een online kennissessie.

Verdiepingstraject op locatie
De eerste ronde van het verdiepingstraject is afgerond en succesvol ontvangen. Wij zullen er verder niet al te veel over vertellen maar laten de algemene beoordelingen van de cursisten het woord doen. Ben je hierna geïnteresseerd in het verdiepingstraject bij jou op locatie? Twijfel dan niet om contact op te nemen voor een vrijblijvend gesprek. 

Je snapt dat wij blij zijn met deze feedback. Wij blijven ons best doen om onze cursussen en aanbod te blijven verbeteren. Tot slot wenst DATA-Kracht jou een hele fijne zomervakantie toe. 

Met vriendelijke groet,

Mirjam Donders