Nieuwsbrief januari 2024

Sofie
  | 
21 mei 2024

Beste lezer,

Weer een jaar voorbij. Wat gaat dat snel. Allereerst wensen we je het allerbeste voor 2024! Wij zijn van plan om door te gaan met het ondersteunen van gemeentelijke gegevensbeheerders op het gebied van de BAG, WOZ en BGT.

In het afgelopen jaar hebben ruim 100 beheerders een BAG of BGT e-learning doorlopen en hebben meer dan 80 mensen deelgenomen aan de cursus over de gevolgen van de omgevingswet en de Wkb (Wet kwaliteitsborging voor het bouwen) op de BAG processen. Daarnaast hebben we bij 30 verschillende gemeenten of aanverwante partijen, dagelijks beheer, BAG projecten en adviesprojecten uitgevoerd of opleidingen op maat gegeven. Onze klanten gaven ons daarvoor een 8,5! Het nieuwe digitale cursusmateriaal is voor sommigen een beetje wennen maar het scoort toch ook een 8,5. Een mooi en duurzaam resultaat waar we trots op zijn.

We ontwikkelen ons en zien ook ontwikkelingen rondom het BAG beheer. Graag delen we onze kennis en daarom hieronder wat tips die je misschien aanspreken.

Tussendeur en aanbouw
Er blijkt tijdens de cursussen dat er vaak onduidelijkheid is over het wel of niet moeten hebben van een tussendeur tussen een woning en de aanbouw. Graag wil ik jullie wijzen op de beschrijving van het Kadaster. Wij hebben het voor je nog een keer in een andere bewoording uiteengezet. Lees dat hier.

De dichtgemaakte serre
Dichtgemaakte overkappingen moeten als pand en onderdeel van het aangrenzende verblijfsobject worden opgenomen. De WOZ moet deze “tuinkamer” opnemen als apart deelobject en de waardering daarvan regelen in het taxatiemodel. Meer hierover is hier te vinden.

Niet vergunde verblijfobjecten
Een van de belangrijkste gegevens van de BAG is het adres. Niet alleen die van vergunde objecten maar ook die van de niet vergunde objecten. Steeds vaker horen we dat niet vergunde verblijfsobjecten opgenomen worden in de BAG registratie. Dat is goed nieuws. Toch horen we tijdens de cursussen vaak dat deze verblijfsobjecten niet worden opgenomen. Lees hier meer.

Beheer in samenhang
De SOR staat, vanwege de hoge invoeringskosten, in de koelkast. Maar de wens om tot samenhang in het beheer te komen is nog steeds in leven. Het is daarom handig om als BAG beheerder ook kennis te hebben van de BGT en de WOZ. In het afgelopen jaar hebben we daarom een BGT E-learning ontwikkeld. Is dit misschien ook een manier om jouw kennis over de BGT te vergroten? Lees hier meer over onze mogelijkheden.

Wkb en het BAG beheer
We hebben het jaar afgesloten met een gespannen blik voor de toekomst. Op 1-1-2024 is de omgevingswet en de Wkb ingegaan. Dit heeft invloed op interne processen, de aanlevering van de vergunningen en het moment van verwerken van de “vergunning”. De BZK heeft hierover een ZONline sessie gegeven die je hier terug kan kijken. Op 9 januari om 11.00 uur wordt er door de VNG een vragenuurtje georganiseerd waar je alle vragen over dit onderwerp kwijt kunt. Je kan gratis aansluiten middels deze link.

Workshop “Hoe lees ik een bouwtekening?”
Objectbeheerder voor BAG, WOZ en BGT zitten dagelijks met hun neus in bouwtekeningen. Meestal hebben zij daar geen uitleg over gehad, het is learning on the job. Vanaf 11 januari is het mogelijk om bij ons uitleg te krijgen over bouwtekeningen en BIM-modellen die gegeven wordt door een ervaren bouwkundig BIM modelleur en een ex BAG beheerder. Lees hier meer over onze samenwerking. Heb je gelijk al interesse? Lees hier meer over de cursus of schrijf je gelijk in!   

Het moderniseren van de E-learnings
De cursussen mogen dan goed worden ontvangen, toch krijgen we voor de E-learnings regelmatig dezelfde opmerkingen terug. We hebben dan ook voornemens om het cursusmateriaal in de
E-Learnings te vernieuwen en te verbeteren. Als het zover is zullen we dat zeker laten weten.

Klassikale cursus
Alle cursussen geven we op onze locatie in Vught. Niet voor iedereen is dat goed te bereizen en daarom is er altijd de mogelijkheid om via Teams de cursus bij te wonen. Dat werkt prima maar de meesten hebben toch de voorkeur voor een cursus op locatie. Daarom organiseren we het komende jaar weer tweemaal een BAG basiscursus van 2 dagen in Utrecht. Deze tweedaagse cursus is qua inhoud gelijk aan de BAG E-learnings en sluit perfect aan op de BAG verdiepingsworkshops. Deze verdiepingsworkshops worden overigens heel goed ontvangen en gaan in februari weer van start. Kijk hier voor meer informatie.

Cursus bij jou in de buurt?
We komen ook voor ons gehele aanbod graag naar jouw toe maar dan wel voor minimaal 10 deelnemers. Dus krijg je 10 deelnemers bij elkaar en regel je de locatie dan mag jezelf gratis meedoen en komen we graag je kant op. We bespreken graag de mogelijkheden met je. Stuur ons een e-mail.

Interesse in een leuke bijverdienste?

De opleidingen en workshops die DATAKracht organiseert draaien succesvol. We zouden deze cursussen vaker willen geven en ook meer door het land verspreid, maar daarvoor hebben we meer opleiders nodig. Heb jij enkele jaren een brede ervaring als BAG-beheerder, gegevensbeheerder WOZ of BGT-beheerder en lijkt het je wat om, naast je huidige baan, je kennis te delen met anderen? Laat het ons dan weten dan bespreken we de mogelijkheden met je. Kijk hier voor meer informatie.

Tot slot
Wij hopen jullie hierbij nuttige informatie te hebben gegeven. We wensen jou en je collega’s namens DATAKracht nogmaals de beste wensen voor 2024 en hopen je dan te treffen.

Met vriendelijke groeten,

Mirjam & Sofie

Artikel uit de categorie:
Geen categorie
top
© 2024 DATA-Kracht - Powered by Maatos

Stel Menus in in het Admin Paneel