Beste lezer,

We hebben een zeer informatieve nieuwsbrief voor je klaarliggen! De wereld van de BAG staat niet stil, en we willen je graag bijpraten over alle ontwikkelingen. Om gelijk met de deur in huis te vallen, we hebben een nieuwe cursus ontwikkelt waarin veel van deze  BAG ontwikkelingen en meer uitgebreid besproken worden.

Laat je onderdompelen in een dag vol met informatie over de landelijke ontwikkelingen, waarbij we theoretische kennis en praktische toepassingen combineren. Ontdek de nieuwste inzichten en deel jouw eigen expertise met andere BAG-beheerders. Na een dag vol leerzame ontdekkingen sluiten we af met een gezellige borrel, waar je jouw ervaringen kan uitwisselen onder het genot van heerlijke hapjes en drankjes. 

Mis deze unieke kans niet om jezelf te verrijken met nieuwe kennis! Ga voor meer informatie en/of om je in te schrijven naar onze website.

Cursusoverzicht op korte termijn 

13 mei: WOZ in het kort
Wil je jouw vaardigheden als beheerder versterken en een waardevolle bijdrage leveren aan de harmonie tussen de BAG en de WOZ?. Schrijf je vandaag nog in en bereid je voor op meer samenwerking en efficiëntie! Je kan nog inschrijven tot donderdag 9 mei. Klik hier voor meer informatie en/of om in te schrijven.

Uiteraard hebben we ook nog andere verdiepingsworkshops gepland staan zoals BAG-WOZ oppervlakteberekening en BGT in het kort. Klik hier voor het totale overzicht en meer informatie over onze goed gewaardeerde verdiepingsworkshops.

Hieronder vind je nog enkele cursussen die we graag onder de aandacht willen brengen.

12 juni: NIEUW! Cursus Wkpb BRK-PB
Dompel jezelf onder in de meest recente ontwikkelingen van de Wkpb en de BRK-PB met onze praktische cursus. Leer essentiële inzichten en praktische vaardigheden om te navigeren door het complexe landschap van publiekrechtelijke beperkingen. Onze deskundige en ervaren docent, Tim van der Meulen, brengt je op de hoogte van de nieuwste wetgeving en biedt waardevolle inzichten voor WKPB beheerders. Bereid je voor op succes in een snel veranderende omgeving. Klik hier voor meer informatie en/of om in te schrijven.

5 juni: Start vierdaagse BGT opleiding
Klaar om je horizon te verbreden en je kennis over de BGT naar een hoger niveau te tillen? Schrijf je vandaag nog in en bereid je voor op een leerzame en interactieve ervaring! Inschrijven kan nog tot 28 mei. Klik hier voor meer informatie en/of om in te schrijven.

BAG ontwikkelingen

Verduidelijking werkwijze brondocumenten 
In maart heeft de VNG een document uitgegeven dat helderheid biedt over de mogelijkheden die BAG 2.0 met zich meebrengt met betrekking tot het gebruik van brondocumenten. Dit document bevat waardevolle tips en suggesties die je werk aanzienlijk efficiënter kunnen maken. Je kunt het document hier vinden. Op 2 september verzorgen we een verdiepingsworkshop brondocumenten en mandatering waarin dieper wordt ingegaan op deze verhelderingen en mogelijkheden.

Overige objecten met een postcode 
In januari heeft het Kadaster een lijst met grote overige objecten met een postcode naar gemeenten gecommuniceerd met het verzoek het vergunde gebruik te controleren. Dit is gebeurd om terugmeldingen te voorkomen. Wil je weten wat er van jou verwacht wordt? Kijk dan hier voor meer informatie. 

Kwaliteitscontroles om terugmeldingen te voorkomen 

Wil je terugmeldingen voorkomen?

Wij kunnen helpen! We hebben analyses ontwikkelt en grondig getoetst. In deze analyses zijn panden en verblijfsobjecten van de BAG en de BGT op een systematische manier bekeken potentiële terugmeldingen op te sporen. Deze fouten zijn in een gebruiksvriendelijke vorm direct te ontvangen. Ben jij benieuwd wat we in jouw gemeenten hebben gevonden? Lees hier meer en bekijk de resultaten op onze website.

BRP en nevenadressen 
Sinds 1 januari 2024 heeft de Basisregistratie Personen (BRP) een nieuw logisch ontwerp geïmplementeerd waarin expliciet is aangegeven dat het inschrijven op nevenadressen bij woningen niet langer is toegestaan. Wat wordt er van jouw als BAG beheerder verwacht? Lees verder

Niet opgenomen maar feitelijk bestaande verblijfsobjecten 
Het adres is een van de belangrijkste gegevens in de BAG en onvolledige gegevens geven een negatief beeld af aan afnemers. Het is een groeiend probleem dat verblijfsobjecten, die in feite bestaan, niet in de BAG registratie worden opgenomen. Lees hier verder wat een BAG beheerder moet doen.

Energielabels en terugmeldingen 
Langzaam maar zeker wordt de vereiste voor energielabels uitgebreid naar een groter scala aan objecten. Momenteel geldt deze verplichting al voor (recreatie)woningen bij verkoop en verhuur en voor kantoren met een oppervlakte groter dan 100m². Tijdens inspecties stuiten inspecteurs regelmatig op fouten in de BAG waarover het RVO terugmeldt via de BAG viewer. De VNG heeft hierover afspraken gemaakt met het RVO, welke hier te vinden zijn.

ENSIA 2024
De ENSIA vragenlijst is dit jaar behoorlijk aangepast. Binnenkort zal BZK deze nieuwe vragenlijst vrijgeven. Ben je alvast benieuwd naar de verschillen? Volg onze verdiepingsworkshop over dit onderwerp op 24 juni.

Gebruiksoppervlakte agrarische objecten
Vanaf 1 januari 2022 is het vereist dat woningen en zelfs agrarische objecten met een woongedeelte worden getaxeerd op basis van hun gebruiksoppervlakte. Het kan voorkomen dat je ook voor deze agrarische objecten terugmeldingen ontvangt van de WOZ met betrekking tot de gebruiksoppervlakte omdat nog niet bij alle gemeenten dit zo geïmplementeerd was.

We hopen je weer veel informatie gegeven te hebben. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben dan horen we dit graag.

Met vriendelijke groet,
Mirjam & Sofie