Is er iets gewijzigd rondom de gereedmelding?

Onder de Wkb

Rondom de gereedmelding van (ver)bouw is bij gevolgklasse 1 nieuwbouw zeker iets gewijzigd. Deze bouwwerken vallen onder de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen. Binnen deze wetgeving neemt een kwaliteitsborger de verantwoordelijkheid van de gemeente over om de kwaliteit van de bouw te controleren. Op het moment dat de bouw klaar is, wordt door de kwaliteitsborger onder andere een dossier opgeleverd die de initiatiefnemer moet overhandigen aan het bevoegd gezag, de gemeente. Binnen 14 dagen moet de gemeente akkoord geven of aangeven dat er nog iets niet in orde is. Als de gemeente aangeeft niet akkoord te zijn, mag het object nog niet in gebruik worden genomen.
In het dossier voor het bevoegd gezag zijn ook verplichte revisietekeningen opgenomen waarin de situatie is vastgelegd zoals er is gebouwd. Dit betekent inclusief eventuele (vergunningvrije) wijzigingen. Het is de bedoeling dat de gegevensbeheerders van de BAG, BGT en WOZ de gegevens direct aanpassen naar de definitieve situatie. Zo kan de definitieve geometrie uit de tekening worden gehaald, mits de tekening voldoende geo-gerelateerd is. Dit haalt de druk weg bij de termijn van zes maanden.
Het overnemen van geometrie uit revisietekeningen levert voor veel BGT-beheerders uitdagingen op. Toch moeten we niet vergeten dat bij nieuwbouw altijd nog iemand ter plaatse gaat inmeten voor de juiste afbakening van BGT-objecten. De geometrie van de panden kan dan nog altijd worden gecorrigeerd. 
Let op: als er geen akkoord wordt gegeven op het dossier voor het bevoegd gezag, dan is dat geen reden om in de BAG en de WOZ de gereedmelding niet door te voeren. Meestal gaat het om missende informatie die nog moet worden geleverd. Dat het object nog niet in gebruik mag worden genomen, is een taak voor toezicht. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de BAG-status wordt ingezet om een inschrijving wel of niet af te dwingen.
Note: het kan voorkomen dat er eerst een gereedmelding binnenkomt voordat het dossier voor het bevoegd gezag wordt geleverd. Deze gereedmelding mag ook worden verwerkt. Er is geen verplichting, zolang de BAG zoveel mogelijk de feitelijke situatie buiten volgt.

Onder de Omgevingswet gevolgklasse 2 en 3 verbouwingen

Als een (ver)bouwing niet valt onder de Wkb, verandert er niet zo veel en lijkt het, net als bij de startbouwmelding, veel op de situatie van voor de invoering van de nieuwe wetgeving
BEKIJK ALLE Voeg notitie toe
JIJ
Plaats een opmerking
 

test

top
© 2025 DATA-Kracht - Powered by Maatos

Stel Menus in in het Admin Paneel