Niet-vergunde verblijfsobjecten, bijvoorbeeld vanuit de Dienst Toeslagen

DATA-Kracht
  | 
6 januari 2025

In december stond in het servicebericht van het Kadaster (eindelijk) informatie over de adressen die de Dienst Toeslagen vanaf 1-3-2024 heeft gekenmerkt als zelfstandige verblijfsobjecten, maar die niet in de BAG zijn opgenomen. BAG-beheerders wordt gevraagd de zelfstandigheid van deze objecten te beoordelen en via het dashboard terug te communiceren volgens de standaardantwoorden. Lees hiervoor, en voor de voorgestelde aanpak, de instructies van het ministerie en de VNG* goed door. De Dienst Toeslagen is erg benieuwd naar de verschillen! De bedoeling is nadrukkelijk dat, als er veel objecten op de lijst staan voor jouw gemeente, je alleen die gevallen oppakt die niet al te veel tijd kosten.

Naast het via het dashboard informeren van de Dienst Toeslagen over de zelfstandigheid, is het de bedoeling dat de objecten die volgens de gemeente ook zelfstandig zijn maar niet vergund zijn, worden opgenomen in de BAG-registratie. Dit kan voor enkele BAG-beheerders tegen het gevoel ingaan. BAG-beheerders zijn, soms in relatie tot toezicht, terughoudend met het opnemen van niet-vergunde verblijfsobjecten. Er zijn vele zeer relevante redenen te vinden om deze niet-vergunde adressen niet op te nemen, maar wettelijk gezien zijn gemeenten verplicht deze adressen wél op te nemen. Dit geldt niet alleen voor de adressen van de Dienst Toeslagen, maar ook voor andere adressen die bijvoorbeeld ontstaan bij de WOZ door splitsingen. Doordat registraties steeds meer samenhang gaan vertonen, mag je verwachten dat het steeds vaker zal voorkomen dat verblijfsobjecten splitsen zonder dat er een vergunning voor is afgegeven. Wij raden daarom aan dat, als dit binnen jouw gemeente nog niet is geregeld, het toezicht beleid maakt voor dergelijke situaties. Weet dat er veel gemeenten zijn die niet-vergunde adressen al jaren opnemen in de BAG en daar verder geen enorme problemen van ondervinden.

De lijst in het dashboard wordt in de toekomst vervangen door een nieuwe procedure, waarbij de aanvrager van een toeslag op een niet-BAG-adres eerst een BAG-adres moet aanvragen bij de gemeente, voordat toeslag kan worden aangevraagd. Hiervoor zal een landelijke procedure worden opgestart door het ministerie. Heb je nu veel meldingen? Zorg er dan voor dat je een gestroomlijnde aanvraagprocedure hebt voor de toekomst. Je kunt zelf inschatten hoeveel meldingen er per jaar alleen al van de Dienst Toeslagen binnen zullen komen. Tel daarbij de splitsingen vanuit de WOZ op en je weet wat je te wachten staat.
Heb je nu weinig meldingen, dan is de prioriteit wat minder hoog, maar ook voor deze gemeenten geldt dezelfde problematiek en voorbereiding.

Mocht je hulp nodig hebben om de weerstand binnen je gemeente tegen het opnemen van niet-vergunde verblijfsobjecten te overwinnen, dan kun je altijd contact met ons opnemen. Ook kunnen we ondersteuning bieden bij het doornemen van de vermoedelijk zelfstandige adressen of bij het inrichten van een goede aanvraagprocedure.

* Om het artikel achter de link te kunnen lezen heb je een account nodig bij de Kennisbank en moet je lid zijn van de BAG groep. Dit account kan je gratis aanmaken.

Artikel uit de categorie:
Nieuws
top
© 2025 DATA-Kracht - Powered by Maatos

Stel Menus in in het Admin Paneel