Lotte werkt slimmer met brondocumenten

DATA-Kracht
  | 
1 juli 2025

Als de bron ergens al vastligt, waarom zouden we haar dan opnieuw vastleggen?

Het was maandagochtend, vroeg. In het gemeentehuis van Meerdijk stond BAG-beheerder Lotte met een beker afgekoelde koffie voor een scherm vol geopende tabbladen. Ze zuchtte. Ze wist precies wat haar vandaag te wachten stond: het verwerken van verschillende BAG mutaties. Elke mutatie betekende één ding – brondocumenten opvoeren of wijzigen. Weer. Handmatig.

Ze bewoog haar muis naar het zaaksysteem, maar aarzelde. Ze dacht aan het document dat ze had gelezen op de GGB kennisbank, waarin de VNG met goedkeuring van het ministerie van VRO iets nieuws presenteert. Iets wat haar werk… eenvoudiger kon maken.

Slimmer werken met brondocumenten deel 2

“We stoppen met overbodige documenten. Geen pdf’jes meer van meldingen die al elders zijn opgeslagen. Gewoon verwijzen. Gestandaardiseerd.”

Lotte had bij het lezen van de blog haar twijfels gehad. Was het echt zo simpel? Maar nu, terwijl ze keek naar de melding “Start Bouw”, realiseerde ze zich dat ze geen apart document nodig had. De melding stond immers al in het VTH-systeem. Waarom dan dubbel werk doen?

Ze opende het veld voor het brondocumentnummer.
En tikte in: VTH/MSB/20250625.

VTH – dat was de bron, het systeem waar de melding vandaan kwam.
MSB – de gebeurtenis: melding start bouw.
20250625 – vandaag, de datum van de melding.

Ze klikte op ‘Opslaan’. Geen documenten, geen bijlagen, geen zaaknummer meer nodig.

“Dat is één,” mompelde ze, licht verbaasd over hoe snel dat ging.

Een kwartiertje later, na het verwerken van nog 15 verschillende mutaties op dezelfde manier, leunde Lotte achterover. Het voelde alsof ze een nieuwe vaardigheid had geleerd – niet technisch, maar procedureel. Slimmer werken binnen de regels. Geen papieren tijger, maar digitale helderheid.

Artikel uit de categorie:
Blog
top
© 2025 DATA-Kracht - Powered by Maatos

Stel Menus in in het Admin Paneel