Waarom deze website-applicatie?

Al jaren zorgen‘no cure, no pay’-bureaus (NCNP-bureaus) voor een stroom aan bezwaarschriften van burgers en bedrijven op gemeentelijke belastingen. Deze bezwaarschriften kosten de gemeente, en daarmee de samenleving, veel geld. “Dat moet ook anders kunnen”, dacht Jelmer de Jong, WOZ-taxateur van de gemeente ’s-Hertogenbosch. Samen met Mirjam Donders van DATA-Kracht ontwikkelde hij een totaaloplossing om de veelal bewerkelijke gemeentelijke processen te vereenvoudigen, gebruiksvriendelijker en volledig digitaal te maken.

Door gebruik te maken van ‘mijngemeente.info’ kan een gemeente nu de strijd aan gaan met de NCNP-bureaus. Jelmer de Jong heeft tijdens zijn de werkzaamheden als WOZ-taxateur voor de gemeente ’s-Hertogenbosch vaak meegemaakt dat een burger kiest voor een NCNP-bureau omdat het indienen van een bezwaarschrift daar gemakkelijker en gratis is. Hij heeft goed gekeken naar de werkwijze van deze NCNP-bureaus. Het indienen van een bezwaarschrift via “mijngemeente.info’ is net zo gemakkelijk, al dan niet gemakkelijker gemaakt dan bij een NCNP-bureau.

Via de site ben je met vier klikken op de plaats waar je moet zijn. Daar kun je dan direct een bezwaarschrift indienen en hoef je geen gebruik te maken van DigiD. Ter vergelijking: Op de site van een gemeente heb je vaak minimaal acht handelingen nodig om een bezwaarschrift in te kunnen dienen en moet je tevens je DigiD gebruiken. Ook kan er gebruik worden gemaakt van een vooraf gegenereerde QR-code die de standaardgegevens in het bezwaarschrift al invult. Dit maakt het indienen van een bezwaarschrift nog gemakkelijker en gebruiksvriendelijker.

Opbouw van de website

Elke pagina van de website is opgebouwd door twee tot acht herkenbare iconen. Door op deze iconen te klikken ben je binnen vier klikken waar je moet zijn.

De informatie wordt pas getoond op het moment dat je het echt nodig hebt. De gemeente wordt zo ‘echt’ servicegericht richting haar burgers en ondernemers.

Voorbeelden van onze maatwerk mogelijkheden:

  • Digitaal bezwaarproces
  • Digitaal PMA-proces
  • Digitale versturen mutaties
  • Digitaal opvragen van stukken
  • Doorverwijzing voor de BAG
  • Het sturen van het vraagproces bellen/terugbellen
  • Het sturen van het bezwaarproces
  • Belastingvoordeelcalculator
  • Informatieve QR-codes

De website staat bij de gemeente in huis en valt daarmee onder de strenge beveiliging van de gemeente. DATA-Kracht kan op afstand maatwerkdiensten verlenen en onderhoud uitvoeren.