Samen naar de SOR

Een van de belangrijkste ontwikkelingen binnen het gemeentelijk geodomein is de ontwikkeling van de samenhangende objectenregistraties. Op dit moment zijn er enorm veel online sessies die je kan volgen als je interesse hebt in deze ontwikkelingen. Een must do als je up-to-date wilt blijven en mee wilt denken in de verbetering van het gegevensbeheer, procesverbetering en strategiebepaling binnen het domein van gemeentelijke basisregistraties.

Maar hoe gaat de SOR er straks uit zien? Welke gegevens, objecten en kenmerken worden straks in de SOR bijgehouden, welke kwaliteitseisen worden gesteld en hoe ziet de informatievoorziening eruit? Om antwoord te kunnen geven op al deze vragen is de cursus ‘Samen naar de SOR’ zorgvuldig en weldoordacht opgezet.

De cursus is bedoelt voor beheerders van de BAG, WOZ of BGT die al ruime ervaring hebben en nadenken over de weg naar de SOR en hoe hun gemeente zich daarop kan voorbereiden.Hoe ziet de vierdaagse cursus eruit?

De eerste dag heeft als hoofddoel om jou de huidige methodes, denkwijzen en processen los te laten. De SOR is een nieuw registratiesysteem waarbij ook een andere manier van werken is vereist. De ICT infrastructuur gaat veranderen en de inwinning van gegevens zal anders plaatsvinden. Het doel van de SOR is om naar een eenmalige registratie te gaan om van daaruit slimme gegevens te verzenden. Op deze manier wordt de registratie op orde gehouden.

Cursisten aan het woord:

“Opbouw was strak opgezet en er werd gelet op de tijd. Informatie verkrijgen en daarna uitwerken in opdrachten werkt heel goed. Opzet van de opdrachten was heel goed. Bij foute antwoorden heel goeie schriftelijke feedback waarom het antwoord fout was. Ook die feedback is handig en leerzaam om als naslagwerk nog eens na te kunnen lezen. Heel fijn om van te voren al de documentatie van de cursus te ontvangen. Werkt heel goed.”

De eerste dag is een algemene inzichtsdag waarbij we de deelnemers laten kennismaken met de nieuwe manier van informatie inwinnen en verwerken. Dit gaan we doen door middel van het informeren over deze veranderingen, maar ook met praktijkvoorbeelden. We lopen kort door het informatiemodel heen zodat je de structuur ervan herkent. In teamverband ga je kijken naar de mogelijkheden en ga je samen brainstormen en ideeën toetsen.

Aan het einde van de eerste cursusdag kan jij de oude methodes, denkwijzen en processen los laten en jezelf voorstellen hoe de nieuwe werkinrichting rondom de SOR te werk gaat.

Dit is een goede dag voor beheerders maar ook voor beleidsmakers.


De tweede dag staat in het teken van de nieuwe inrichting van bouwwerken en het conceptueel model. Op dit moment (2021) is het model nog niet definitief, maar naar alle waarschijnlijkheid zal het model niet meer wijzigen. Dit houden wij nauwlettend in de gaten zodat we de cursus up-to-date houden.

Middels praktijkopdrachten gaan we objecten bepalen, afbakenen en kenmerkgegevens vaststellen. Een dag waarbij je duidelijkheid krijgt en gaat oefenen met de inrichting van de bouwwerken in de SOR.

De link naar de huidige BAG, WOZ en BGT zal daarbij aan de orde komen zodat ieder zijn eigen en huidige werkterrein terug kan vinden.  

Op dag 3 gaan we het terrein in. We bekijken alle objecten rondom wegen, constrtucties, afscheidingen, kunstwerken, keringen en complexen. Een heleboel objecten, veel praktijkopgaven en daarom bere interessant.

De laatste dag hebben een inhoudelijk deel over water en groen objecten en een informatief deel over de laatse ontwikkelingen op dat moment.

Veel succes met het geven van de cursus, heel interessant en goede methode, jullie doen het echt hartstikke goed!

De trainers

De cursus "Samen naar de SOR" wordt verzorgd door Mirjam Donders (DATA-Kracht) in samenwerking met Marcel Rietdijk (Instructuur). Beide hebben hun sporen verdiend in het werkveld van de BAG. Mirjam is werkzaam geweest als WOZ-, BAG beheerder en heeft intussen meer dan 400 gegevensbeheerder opgeleid. Daarnaast begeleid zij verschillende gemeenten t.a.v. beleid en de procesinrichting. Marcel was als geospecialist niet alleen betrokken bij het opzetten van de BAG, maar is momenteel ook in de lead bij de ontwikkeling van de SOR.

Over dag 1 : De cursus Is heel prettig, zeker door de interactie (theorie en praktijk) tussen beide docenten. Dan krijg je er ook een goed beeld bij.

Praktische informatie

De cursus wordt tot nader orde, online verzorgd.

Duur                      : 9.30 uur - 16.30 uur

Kosten                  : € 399,00 per module

Kosten                  : € 1.499,00 voor 4 dagen

Cursus data

* De inschrijvingen voor de eerste ronde zijn gesloten.

* De inschrijvingen voor de tweede ronde zijn gesloten,

De derde ronde wordt verzorgd op:

  • Dag 1: 29 september 2021
  • Dag 2: 26 oktober 2021
  • Dag 3: 30 november 2021
  • Dag 4: 16 december 2021

Inschrijven kan tot 17 augustus

Er komt een 4e ronde! Hieronder staan de geplande data:

  • Dag 1: 9 december 2021
  • Dag 2: 20 januari 2022
  • Dag 3: 3 februari 2022
  • Dag 4: 17 februari 2022